KRUPNIK

      Przedstawiamy przepis na nieduży (około 1l.) garnek, w sam raz na dwie porcje zupy – dla dziecka i rodzica lub dla dziecka na dwa dni. Prosty w przyrządzeniu, zdrowy i smaczny.

      Składniki:

      Porcja mięsa, np. skrzydełko z kurczaka lub małe udko

      Warzywa:

      - 1 marchewka

      - ½ pietruszki

      - kawałek selera

      - kawałek pora

      - 1 średni ziemniak

·         Około 1/3 woreczka kaszy jęczmiennej

·         Przyprawy:

      - sól

      - ziele angielskie

      - liść laurowy

      - pieprz cały

      - ewentualnie ¼ kostki rosołowej lub szczypta Ziarenka Smaku czy podobnej przyprawy

   Przygotowanie:

         1. Do litrowego (mniej więcej) garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte mięso i gotujemy.

         2. Po ok 30 minutach, gdy woda zaczyna się gotować zbieramy tzw. szumowiny z mięsa, które osadziły się na wodzie. Wyrzucamy je.

         3. Przyprawiamy – sól w zależności od tego, jak dziecko jest nauczone – proponujemy około pół małej łyżeczki (ale im mniej soli tym lepiej). Dodajemy dwa ziarenka pieprzu, dwa ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Gotujemy około 15 minut.

         4. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Do zupy dodajemy nieduży kawałek selera, pół pietruszki i pół marchewki. Dalej gotujemy około 10-15 minut.

         5. Wsypujemy do zupy około 1/3 torebki kaszy jęczmiennej. Gotujemy około 5 minut.

         6. Pół marchewki, które nam zostało ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Kawałek pora kroimy w średniej wielkości kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy to wszystko do zupy. W tym momencie możemy dodać również kostkę rosołową lub inną dodatkową przyprawę.

           7.  Gotujemy jeszcze ok 20 do 30 minut.

Inne wskazówki: gotujemy na małym ogniu. Gdy woda za bardzo się wygotowuje, dolewamy.

Smacznego! ;)

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl