KRUPNIK
Przedstawiamy przepis na nieduży (około 1l.) garnek, w sam raz na dwie porcje zupy – dla dziecka i rodzica lub dla dziecka na dwa dni. Prosty w przyrządzeniu, zdrowy i smaczny.
Składniki:
Porcja mięsa, np. skrzydełko z kurczaka lub małe udko
Warzywa:
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 średni ziemniak
· Około 1/3 woreczka kaszy jęczmiennej
· Przyprawy:
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz cały
- ewentualnie ¼ kostki rosołowej lub szczypta Ziarenka Smaku czy podobnej przyprawy
Przygotowanie:
1. Do litrowego (mniej więcej) garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte mięso i gotujemy.
2. Po ok 30 minutach, gdy woda zaczyna się gotować zbieramy tzw. szumowiny z mięsa, które osadziły się na wodzie. Wyrzucamy je.
3. Przyprawiamy – sól w zależności od tego, jak dziecko jest nauczone – proponujemy około pół małej łyżeczki (ale im mniej soli tym lepiej). Dodajemy dwa ziarenka pieprzu, dwa ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Gotujemy około 15 minut.
4. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Do zupy dodajemy nieduży kawałek selera, pół pietruszki i pół marchewki. Dalej gotujemy około 10-15 minut.
5. Wsypujemy do zupy około 1/3 torebki kaszy jęczmiennej. Gotujemy około 5 minut.
6. Pół marchewki, które nam zostało ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Kawałek pora kroimy w średniej wielkości kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy to wszystko do zupy. W tym momencie możemy dodać również kostkę rosołową lub inną dodatkową przyprawę.
7. Gotujemy jeszcze ok 20 do 30 minut.
Inne wskazówki: gotujemy na małym ogniu. Gdy woda za bardzo się wygotowuje, dolewamy.
Smacznego! ;)